Gereedschap die je bij het klussen gebruikt maakt vaak veel lawaai. Als de geluidssterkte te lang te hoog wordt kan schade aan het oor ontstaan met als gevolg dat jij blijvend slechter kan horen.
Wanneer gehoorbescherming?
In Nederland wordt in de arbeidsomstandighedenwet 80 decibel (dBA) als een veilige grens beschouwd voor 8 uur geluidsbelasting binnen 24 uur. Per 3 dBA verhoging halveert de tijd die het veilig is om aan het geluid blootgesteld te zijn. Dus 83 dBA kan men veilig 4 uur lang per 24 uur meemaken, 86 dBA 2 uur, 89 dBA 1 uur enzovoorts. Gehoorbeschadigingen tellen bij elkaar op; een beschadigd gehoor blijft beschadigd en elke blootstelling aan lawaai maakt het erger.
80 dBA is al vrij snel bereikt. Voorbeelden zijn: gemotoriseerde maaimachine, machinaal handgereedschap, pneumatisch gereedschap op 15 m, rinkelende telefoon, deurbel, fluitende ketel, kamermuziekorkest, klassieke gitaar van dichtbij, wekkeralarm op 70 cm afstand, een haardroger, een lawaaierig kantoor, zwaar verkeer op 15 m afstand, toilet doorspoelen.
85 dBA wordt bereikt door een handzaag, een mixer met ijs, een foodprocessor, een F16 straaljager op 1500 m hoogte, een vliegtuig dat door de geluidsbarrière gaat.
De conclusie hiervan is, dat het verstandig is om bij gebruik van elektrisch gereedschap altijd gehoorbescherming te dragen.
Kwaliteit
Let erop dat de gehoorbescherming een CE-markering heeft, want dan kan je ervan uitgaan dat deze aan alle toepasselijke Europese Normen voldoet.
Soorten gehoorbescherming
Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming:
Gehoorbeugel
Een gehoorbeugel heeft twee dopjes aan de uiteinden van een beugel. Er zijn twee versies: dopjes die niet in het oor gaan zitten maar zijn bedoeld om de gehoorgang af te sluiten of conisch gevormde dopjes die wel een stukje in de gehoorgang zitten. Alle twee varianten bieden niet de beste bescherming tegen langdurig hard lawaai.
Koopadvies
De dopjes moeten goed in je oren zitten, vormvast zijn en geen openingen tussen dop en gehoorgang laten. Omdat dit moeilijk te bereiken is zijn gehoorbeugel niet voor langdurige bescherming geschikt. Iets beter zijn de conisch gevormde dopjes maar ook deze beschermen je gehoor niet optimaal.
Oordoppen
Oordoppen zijn van kunststofschuim of watten gemaakt. Zij worden met de vingers tot smalle cilinders gerold en in de gehoorgang geschoven. De bescherming is meestal niet erg goed omdat de gehoorgang mogelijk niet goed afgesloten is.
Koopadvies
Het beste materiaal is geschuimd polymeer bekleed met soepel siliconenrubber. De dopjes moeten goed aansluiten aan de gehoorgang en geen gaten laten en daarom conisch gevormd en vormvast zijn. Het is handig als zij een handgreep hebben waardoor zij makkelijk in het oor gestopt of uit het oor getrokken kunnen worden. Als zij goed zitten kunnen zij goede bescherming bieden.
Oorkappen
Oorkappen zien eruit als een koptelefoon. Zij kunnen veilig gebruikt worden als het geluidsniveau de 80 dBA maar af en toe overschrijdt, mits zij goed rond de oren aansluiten wat door bijvoorbeeld een bril of andere beschermmiddelen niet altijd gegarandeerd is. Verder kunnen zij als oncomfortabel ervaren worden omdat zweet eronder verzameld. Zij zijn niet erg geschikt als het warm is.
Koopadvies
Let erop dat de kappen goed aansluiten. Dit kan bereikt worden door te kiezen voor met vloeistof gevulde afdichting, anatomisch gevormde in hoogte verstelbare beugel en kappen die aan twee punten opgehangen zijn. De demping moet uiteraard aan het verwachte geluidsniveau aangepast zijn.
Universele gehoorbescherming
Universele gehoorbescherming ziet er vaak uit als een klein paddestoeltje van zacht kunststof dat zich aan de vorm van elk gehoorgang kan aanpassen. Zij zijn verkrijgbaar met geluidsfilters voor verschillende frequentiegebieden. Bijvoorbeeld kan lawaai gedempt worden maar spraak nog steeds verstaanbaar blijven. De bescherming is bijna zo goed als bij gehoorbescherming op maat, mits het paddestoeltje goed in de gehoorgang zit.
Koopadvies
Ook hier geldt dat bescherming alleen gegeven is als het paddestoeltje goed in de gehoorgang zit zonder geluid langs te laten. De kunststof moet iets zachter worden als hij opwarmt maar niet zijn vorm geheel verliezen. Het is handig als zij een handgreep hebben waardoor zij makkelijk in het oor gestopt of uit het oor getrokken kunnen worden.
Gehoorbescherming op maat (otoplastieken)
Otoplastieken zijn de meest luxe en comfortabele gehoorbescherming. Zij worden aan de individuele gehoorgang aangepast en van het gewenste geluidsfilter voorzien. Omdat de gehoorgang veranderd, is het nodig om circa een keer per jaar de pasvorm te laten checken. Totaal gaan otoplastieken circa drie jaar mee.
Koopadvies
Otoplastieken zijn veruit de duurste manier om je oren te beschermen. Voor het af en toe klussen in en om het huis is het waarschijnlijk niet nodig om ze aan te schaffen. Als je ze toch wilt hebben: Het geschikte materiaal is poly-acrylaat of siliconenrubber. Het is handig als zij een handgreep hebben waardoor zij makkelijk in het oor gestopt of uit het oor getrokken kunnen worden.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.