De hoofdkraan is in de meeste woningen te vinden bij de voordeur, in de meterkast, in de watermeterput of bij de ingang van de kruipruimte onder het huis. Bij woningen die na het bouwen van de woning in twee of meer zelfstandige woonruimtes zijn verdeeld, kan de hoofdkraan zich op diverse plekken in de woonruimte bevinden. In flatgebouwen en appartementencomplexen heeft iedere woning haar eigen hoofdkraan. Als de watermeter zich niet in de woning bevindt maar in een gemeenschappelijke ruimte, zit daar nog een tweede hoofdkraan.
De hoofdkraan in de meterkast
Als de hoofdkraan in de meterkast gemonteerd is, zit deze altijd onderin, dus onder de elektriciteitsmeters en vaak ook onder de gasmeter. De hoofdkraan is in dit geval bijna altijd samen met de watermeter gemonteerd. Deze hoofdkraan is voorzien van een kogelkraan met hendel of een draaiknop met spindel. Ook zie je vaak een hendel of draaiknop zowel voor als ook na de watermeter. De hendel voor de meter is van de waterleverancier, de hendel na de meter behoort tot het leidingnet van de woning.
De hoofdkraan in kruipruimte of watermeterput
Toen de eerste woningen op het algemene waterleidingnet werden aangesloten, kwam deze waterleiding de woning binnen bij de voordeur in een speciaal daarvoor gemetselde watermeterput. Deze put bevindt zich in de woning onder een luik bij de voordeur. Later werden woningen veelal voorzien van kruipruimtes. De waterleiding komt nog steeds de woning binnen bij de voordeur, maar er is géén put gemetseld. Hierdoor biedt het luik ook toegang tot de kruipruimte van de woning.
Wanneer je onder het luik kijkt zie je in ieder geval de hoofdkraan en vaak ook de watermeter. Bij wat oudere woningen en woningen waar grote waterinstallaties zijn gemonteerd, zijn er vaak meerdere stopkranen en afsluiters te zien. In een oude woning kan het zo zijn dat de gehele waterinstallatie een keer vervangen is, maar zijn in de watermeterput nog wel de oude leidingen en stopkranen te zien, deze hebben dan geen functie.
Bij woningen met grotere waterinstallaties zijn er vaak meerdere stopkranen aangebracht om delen van het waterleidingnet af te kunnen sluiten. In de meeste woningen is alleen de hoofdkraan te zien en eventueel een tussenstopkraan om de buitenkraan af te sluiten.
Plaats van de hoofdkraan na het splitsen van een woning
Woningen die na de bouw zijn gesplitst in zelfstandige woonruimtes hebben soms een hoofdkraan op een plek waar je deze niet zo snel verwacht. Dit komt omdat het originele waterleidingnet in tweeën is gesplitst, maar het wel nodig is dat ieder zijn eigen leidingnet kan afsluiten van het hoofdnet zonder dat er toegang nodig is tot de andere woning.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.