Een wasmachinekraan, de naam zegt het al, wordt gebruikt om de wasmachine op aan te sluiten, maar ook de vaatwasser in de keuken wordt vaak aangesloten op een wasmachinekraan.
Wasmachinekraan met beluchter
Één van de meest kenmerkende onderdelen van een wasmachinekraan is de beluchter, daarom wordt deze kraan ook wel beluchterkraan genoemd. De beluchter is een beveiliging in de drinkwaterinstallatie. Aan de onderkant van de kraan kan je de beluchter zien zitten. De meeste wasmachinekranen hebben ook de code DA op de zijkant van de kraan staan. DA staat voor “beluchter met beweegbare delen”.
Werking van een beluchterkraan
Waarom is een beluchter nodig? De beluchter werkt als volgt: als bijvoorbeeld ergens in de straat de waterleiding kapot gaat ontstaat er onderdruk in het leidingnetwerk in je huis omdat de meeste van de leidingen zich boven straatniveau bevinden. De leidingen van de gemeente lopen leeg in de straat en zuigen lucht en water uit de leidingen in je huis. Hierdoor kan het vuilwater uit je wasmachine in het drinkwaterleidingnet terecht komen.
Dat moet ten alle tijden voorkomen worden!
Dit is de reden dat de gemeente (drinkwaterleverancier) verplicht stelt dat er een beluchter op de wasmachinekraan zit. De beluchter zorgt ervoor dat er lucht wordt aangezogen in plaats van vervuild water.
De beluchter is een oude manier van beveiligen. Voor het juist functioneren van een wasmachinekraan met beluchter is het nodig dat deze zo’n 15 cm boven de wasmachine geplaatst is.
Terugslagklep ( keerklep ) in een wasmachinekraan
Er zijn wasmachinekranen mét en zonder terugslagklep. De terugslagklep op de wasmachinekraan heeft dezelfde functie als de beluchter, alleen is de terugslagklep een andere manier van beveiligen. Een kraan met beluchter en terugslagklep is dus dubbel beveiligd.
Voorbeeld van het gebruik van een keerklep
Wanneer een wasmachinekraan lager zit dan het toestel, bijvoorbeeld in een keukenkastje om de vaatwasser van water te voorzien, is het aanbevolen om een kraan met terugslagklep te gebruiken.
Een ander voorbeeld om een kraan met keerklep te gebruiken is het bijvullen van de centrale verwarming, vaak gebeurt dit via een wasmachinekraan. Mocht de druk in de CV installatie hoger zijn dan de druk in het waterleidingnet dan komt er dus bij opendraaien van beide kranen, CV water in de waterleiding. Wanneer je een kraan met keerklep monteert gebeurt dat niet.
Hoe kan je zien of er een keerklep in een wasmachinekraan zit?
Een terugslagklep in een wasmachinekraan is niet te zien omdat deze aan de achterkant in de kraan zit. De terugslagklep in een wasmachinekraan is een zogenoemde ” niet controleerbare keerklep”. Bij de meeste kranen met een keerklep staat op de zijkant de code EB. EB staat dan voor “niet controleerbare keerklep” Mocht er geen code op de kraan staan dan is het demonteren van de kraan de enige manier om zeker te weten of er een keerklep in zit.
Losse keerklep
Er zijn ook losse keerkleppen te koop. Deze komt tussen de muurplaat en de wasmachinekraan in te zitten. Het kan dus zijn dat wanneer je een kraan demonteert er geen keerklep in de kraan zit maar wel in de muur. Wanneer je dan in het gat kijkt waar de kraan gezeten heeft, dan is daar een vernauwing te zien waar een kunststof balletje in zit (de keerklep).
Model, materiaal en maten van een wasmachinekraan
De meest gebruikte wasmachinekranen in Nederland hebben een zwarte plastic knop met een blauw stip en zijn gemaakt van messing wat verchroomd is. Er zijn ook kranen die geheel verchroomd zijn, dus ook de knop, dit is vaak onnodig omdat de kraan in het keukenkastje of in het washok niet in het zicht zit.
Tegenwoordig zijn er ook wasmachinekranen die geheel van kunststof zijn gemaakt. Een wasmachinekraan heeft een 1/2″ (half duims) schroefdraadverbinding die in de muurplaat gedraaid wordt en een 3/4″ (drie kwart) aansluiting waar de slang van de wasmachine opgeschroeft wordt.
Veel wasmachinekranen zijn voorzien van een codering die aangeeft welke functie’s de kraan heeft. Alle kranen hebben een beluchter, de codering voor beluchter is DA, dit staat voor “beluchter met beweegbare delen”. Kranen met een keerklep hebben de letters EB, dit staat voor “niet controleerbare keerklep”. Op het waterwerkblad 3.8 pagina 9 vind je een overzicht van afkortingen die gebruikt worden.
Wasmachinekraan lekt
Bij lekkage aan een wasmachinekraan is het vaak de beluchter die lekt. De beluchter is gemaakt met beweegbare delen, deze kunnen verkalken of er kan vuil tussen de delen gekomen zijn waardoor deze niet meer goed aansluiten en dus gaan lekken. Het kan natuurlijk ook zijn dat beluchter versleten is, bijvoorbeeld de rubber ringen die zorgen dat de beluchter waterdicht blijft. Een kraan die op zijn kop is gemonteerd werkt ook niet altijd naar behoren, probeer de kraan altijd rechtop te monteren.
Dubbele wasmachinekraan
Soms is het handig om twee wasmachinekranen naast elkaar te hebben voor verschillende toestellen, of bijvoorbeeld 1 voor de wasmachine en 1 om de CV bij te vullen. Één van de simpelste manieren om dit te doen is om een Y stuk te gebruiken deze zijn bij de meeste bouwmarkten te koop. Voor dagelijks gebruik is dit minder aan te raden omdat er toch een heel gewicht aan een klein stukje schroefdraad hangt en als deze dagelijks open en dicht gedraaid worden komt er meer belasting op.
Splitter voor een wasmachinekraan
Met een splitter kan je net als met een Y stuk twee toestellen bedienen. Het nadeel van een splitter is, dat alle twee de toestellen die erop aangesloten zitten onder waterdruk staan. Je kan niet één van de twee drukloos maken wat bij dubbele kranen wel kan.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.