Er zijn twee manieren om een kraan af te sluiten: met keramische schijven of een spindel met een kraanschijfje ook wel kraanleertje genoemd.
Op deze pagina beschrijven we de werking van keramische schijven.
Keramische schijven in een kraan
Wanneer er over keramische schijven in kranen gesproken wordt, wordt de manier van afdichten bedoeld. Keramische schijven worden de laatste 15 à 20 jaar toegepast in de keuken-, douche-, wastafel- en badkraan en zijn vandaag de dag de standaard. Voor die tijd was deze rol weggelegd voor de spindelkraan met kraanschijfje.
Werking keramische schijven
In de kraan zit een binnenwerk waarin weer de keramische schijfjes zitten. Één van de schijfjes is beweegbaar, de andere zit vast. Doordat er openingen zitten in de keramische schijfjes en deze ten opzichte van elkaar verdraaid worden, zal er water doorgelaten worden of niet.
De schijfjes gemaakt zijn van keramiek, zijn zeer hard en glad afgewerkt. Ze slijten niet, waardoor het druppelen van een kraan niet voorkomt. Bij kranen waar de warme en de koude kant apart van elkaar worden bediend is er onderscheid tussen een linker of rechter binnenwerk dit bepaald de draairichting van de knop.
Voordelen van keramische schijven
Door gebruik van keramische schijven is er nauwelijks slijtage zoals dat bij een kraanschijfje wel het geval is. Een ander groot voordeel is dat de knop maar een halve slag gedraaid hoeft te worden om de kraan volledig te openen, dit in tegenstelling tot een spindelkraan, waar de knop een aantal keren gedraaid zal moeten worden. Ook gaat de bediening soepeler en er is minder kracht nodig om de kraan open en dicht te zetten.
Mogelijke nadelen van keramische schijven
Wanneer de keramische schijven beschadigd raken moet meteen het hele binnenwerk vervangen worden. Er kan niet alleen één schijfje vervangen worden zoals dat bij een kraanleertje wel kan. Dit is overigens geen ramp, alleen zijn de kosten voor de reparatie wat hoger.
Kopervijlsel van de (nieuwe) drinkwaterinstallatie kan bijvoorbeeld tussen de schijfjes komen waardoor er een kras ontstaat op de schijfjes en deze niet meer voldoende afsluiten. De kans hierop is zeer klein.
Een ander mogelijk probleem is dat er een waterslag in het waterleidingsysteem ontstaat, omdat keramische schijven het water heel snel af kunnen sluiten. Als er elders in de installatie leidingen niet goed vast gemaakt zijn, gaan deze trillen, en geeft dat een vervelend geluid door het huis of veroorzaakt zelfs leidingbreuk. Dit is op te lossen door de leidingen goed vast te leggen, wat meestal niet meer lukt omdat ze in de muur of in de vloer zitten, of door de kraan heel rustig dicht te draaien.
Paul zegt
Kan ik een keramische douchemengkraan ook buiten toepassen als buitendouche?
(Uiteraard bij vorst de leidingen afsluiten)
Tabitha zegt
Hoi Paul,
ja, dat kan. Alleen zou ik in de winter de kraan demonteren. Er zitten terugslagkleppen in de kraan waardoor je nooit al het water uit het kraanhuis krijgt. Als het dan vriest kan de kraan kapot gaan.