Op onze pagina “keukenkraan vervangen” vind je een stappenplan voor het vervangen, monteren en aansluiten van een keukenkraan.
Scroll naar beneden voor de video keukenkraan vervangen.
De onderdelen van de keukenkraan die we gaan monteren
Hierboven zie je de onderdelen die we gaan monteren. De keukenkraan, en wat onderdelen om de keukenkraan te bevestigen. Links onderin zie je de G 3/8″ schroefdraad-aansluitingen die op de waterleidingen of hoekstopkranen worden gemonteerd. Het witte kunststofblokje gebruik je alleen wanneer je de keukenkraan op een metalen spoelbak plaatst of wanneer het aanrechtblad heel dun is.
Keukenkraan vervangen. De oude kraan
Hier zie je de oude keukenkraan. Zoals je ziet staat deze op de rand van de spoelbak en bijna tegen de muur. Dit is niet de ideale situatie, de bediening zit nu meer naar achteren, en de uitloop haalt niet het midden van de spoelbak. Ook is het lastiger schoonmaken tussen de muur en de keukenkraan. De nieuwe kraan die we gekocht hebben is dikker dan de oude kraan, waarschijnlijk past deze niet op dezelfde plaats.
De onderkant van de oude keukenkraan
De onderkant van de oude keukenkraan zit gemonteerd met een langwerpige zeskantige moer. Aan het roestige bevestigings materiaal kan je zien dat het ook regelmatig lekte. Dit is waarschijnlijk water wat tussen het aanrechtblad en de kraan door is gelekt en niet de keukenkraan zelf.
De hoofdleiding afsluiten
We beginnen deze klus met het dicht zetten van de hoofdwaterleiding. Daarna zetten de keukenkraan open. Ook hoger gelegen tappunten zetten we open zodat er geen water in de waterleiding blijft hangen wat tijdens de klus uit de waterleiding kan stromen.
De flexibele slangen van de keukenkraan demonteren
Nu we de waterleiding dicht hebben gezet gaan we de keukenkraan demonteren. Demonteer eerst de wartels van de keukenkraan. Zorg ervoor dat je gemorst water direct opruimt. De meeste keukenkastjes zijn gemaakt van geperste houtvezels met een fineerlaag erover. Als deze houtvezels in contact komen met water, dan zuigen ze het vocht op waardoor ze uitzetten en het keukenkastje beschadigen. Bij punt 1. op de foto zie je een puntstuk 15 mm knel x G 3/8″ buitendraad. Bij punt 2. zie je de wartel van de oude keukenkraan nog aangesloten op het puntstuk. Deze wartel heeft een G 3/8″ binnendraad. Onze nieuwe kraan heeft ook wartels met G 3/8″ binnendraad, dus daar hoeven we verder niets aan te doen.
Keukenkraan demonteren met passend gereedschap
De flexibele slangen zijn los, nu gaan we verder met de kraan. Gebruik het liefst passend gereedschap, in dit geval een pijpsleutel, om de kraan te demonteren. Zorg ervoor dat je de keukenkraan tijdens het demonteren goed vast houd of vraag iemand om dit te doen. De keukenkraan kan omvallen waardoor het aanrechtblad, de spoelbak en de muur beschadigd kunnen raken.
Kraangat keukenkraan
In de oude situatie stond de keukenkraan op de rand van het aanrechtblad tegen de spoelbak aan. Met het plaatsen van de nieuwe keukenkraan willen we dit niet meer. Vandaar dat we met een kraangat snijder een nieuw kraangat maken in de rvs spoelbak. Het oude kraangat in het aanrechtblad repareren we. Dit laten we in dit stappenplan verder niet zien. Het maken van een kraangat in een rvs spoelbak kan je hier vinden.
Nieuwe keukenkraan plaatsen
We kunnen nu beginnen met het monteren van de nieuwe keukenkraan. Het is belangrijk om de meegeleverde ringen in de juiste volgorde te plaatsen, kijk eventueel in de beschrijving van je nieuwe keukenkraan wat de juiste volgorde is. Steek de flexibele slangen 1 voor 1 door het kraangat met de afdichtingsringen.
De keukenkraan vastzetten
Plaats aan de onderkant van de spoelbak de ringen in de juiste volgorde. Houd de kraan tijdens het monteren goed vast of vraag iemand om dit te doen zodat deze niet om kan vallen. Gebruik passend gereedschap zoals een pijpsleutel om de kraan vast te zetten. Zet de keukenkraan bijna helemaal vast.
- Pagina
- 1
- 2
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.