Wat is een keukenboiler
Een keukenboiler is een voorraadtoestel in de keuken, meestal in het keukenkastje direct onder het aanrecht waar de keukenkraan gemonteerd is. Sommige modellen worden boven de keukenkraan aan de muur opgehangen.
De keukenboilers die we op deze pagina beschrijven zijn allemaal elektrisch. Dat wil zeggen dat het water in de boiler verwarmd en warm gehouden wordt door middel van een elektrisch verwarmingselement. Het water zit in een vat wat thermisch geïsoleerd is, waardoor er zo min mogelijk stilstandverlies optreed. Als de warm watervoorraad in het vat verbruikt is, moet er in tegenstelling tot een doorstroomtoestel gewacht worden, totdat er weer warm water beschikbaar is. Voor de meeste keukenboilers tussen de 10 en 15 liter bedraagt deze tijd ongeveer 15 á 30 minuten.
Werking van een keukenboiler
In tegenstelling tot grote boilers, die verwarmd kunnen worden door elektriciteit, aardgas, stookolie of zonne-energie, wordt een keukenboiler alleen verwarmd door een elektrisch element.
Bij een keukenboiler, die alleen op het koud water leidingnet is aangesloten, wordt al het water opgewarmd door het elektrische verwarmingselement. Deze type keukenboiler wordt cold-fill of ook close-in keukenboiler genoemd. Wanneer bij een dergelijke boiler het warme water op raakt, moet je wachten totdat het verwarmingselement weer voldoende water heeft opgewarmd.
Een andere type keukenboiler is de zogenoemde hot-fill boiler (warm gevulde boiler). Deze krijgt warm water van de cv-ketel en het elektrische element houdt het water warm totdat er vraag is. Met een hot-fill boiler raakt het warme water niet op, omdat zodra de boiler zelf geen warm water meer heeft, de cv-ketel dit over neemt (de cv-ketel is een doorstroomtoestel).
Wanneer een keukenboiler plaatsen
Wanneer is het de moeite om een keukenboiler te plaatsen?
In de eerste plaats natuurlijk als er alleen koud water aanwezig is. Het loont ook als de wachttijd voor warm water van een toestel elders in huis erg lang is.
In veel woningen in Nederland staat bijvoorbeeld de cv-ketel op zolder en bevindt de keuken zich op de begane grond. De afstand naar de cv-ketel, de diameter van de leiding en de vermogen van de cv-ketel bepalen de tijd die het duurt voordat er warm water uit de keukenkraan komt.
Kost het veel tijd voordat er warm water uit de kraan komt, dan kost dat ook veel water, energie en dus geld. In het artikel Kosten en besparing keukenboiler vind je een aantal voorbeelden en berekeningen van hoeveel je kan besparen en wat het kost om een keukenboiler te gebruiken als er geen warm water aanwezig is in de keuken.
Merken keukenboilers
De meest voorkomende merken van keukenboilers in Nederland zijn: Itho Daalderop, Inventum, en Plieger, ook zijn er nog een aantal bouwmarkten die een huismerk hebben. Verder zijn er de zo genoemde 3-in-1 kranen. Deze kranen leveren naast warm en koud water ook kokend water. De meest voorkomende merken zijn hier: Itho Daalderop, Grohe, Inventum, Franke en Quooker.
Soorten en modellen keukenboilers
Er zijn inmiddels vele soorten en maten keukenboilers te koop. Hieronder volgt een overzicht.
Standaard keukenboiler
Met een standaard keukenboiler bedoelen we hier een keukenboiler die in het kastje onder de keukenkraan staat. Voor sommige ook wel bekend onder de merknaam Close-In® een merknaam van Itho Daalderop. Deze keukenboilers hebben bijna altijd een inhoud van 10 of 15 Liter en een verwarmingselement van tussen de 2000 en 2200 W. Het koude water wordt door de keukenboiler verwarmt en warm gehouden.
Heet gevulde (Hotfill) keukenboiler
Een heet gevulde of hot-fill keukenboiler wordt met warm water gevuld door een toestel elders in de woning bij voorbeeld door middel van een cv-ketel of een grote boiler. Een heet gevulde boiler heeft een veel kleiner verwarmingselement dan een standaard keukenboiler, meestal van rond de 500 W. Deze keukenboiler hoeft het water alleen maar warm te houden vandaar het lage wattage.
Wandmontage keukenboiler
Met wandmontage bedoelen we een keukenboiler die boven de keukenkraan hangt. Diverse merken hebben hier een eigen benaming voor. Zoals Close-up® boiler van het mer Itho Daalderop, of upper boiler van het merk Inventum. Een specifiek kenmerk van een wandmontage boiler is, dat de warm- en koudwateraansluitingen onderaan de boiler zitten. Deze keukenboilers zijn dus alleen geschikt voor wandmontage en kunnen niet in het keukenkastje onder de kraan geplaatst worden. Vaak worden deze keukenboilers gecombineerd met een lagedrukkraan in plaats van een inlaatcombinatie (veiligheidsgroep).
Plint keukenboiler
Dit type boiler is ontwikkeld om onder het keukenkastje achter het plint geplaatst te worden. Sommige plint boilers hebben minder inhoud bijvoorbeeld 5 Liter zodat deze makkelijk onder het kastje passen. Andere modellen zijn veel platter dan een standaard keukenboiler waardoor deze onder een kastje passen maar wel de volledige inhoud van een standaard keukenboiler hebben.
Compact boilers
Compacte keukenboilers hebben een veel kleiner voorraadvat dan een standaard keukenboiler, bijvoorbeeld 5 Liter in plaats van 10 Liter. Hierdoor zijn de buitenafmetingen kleiner, maar leveren ze ook minder warm water. Verder zijn de stilstandverliezen hoger, omdat het oppervlak van het vat in verhouding tot het volume groter is en meer warmte verloren gaat. Dit wordt niet door meer isolatiemateriaal gecompenseerd om de afmetingen klein te houden.
3-in-1 keukenkraan
Een 3-in-1 keukenkraan met toebehoren is meer dan alleen een keukenboiler omdat deze ook kokend water levert. Vanwege de warmwater-functie zetten we deze ook in het rijtje keukenboilers. De verschillen met een standaard keukenboiler en een keukenkraan zijn de volgende. Je hebt een speciale keukenkraan nodig die ook een speciale aansluiting heeft voor kokend water. Verder heb je op de kraan zelf een aparte bedieningsknop waarmee je kokend water kan tappen, deze zijn meestal voorzien van een kindveilige bediening. Ook is de boiler zelf anders dan een standaard keukenboiler omdat deze kokend water levert.
Materiaal en vermogen van een keukenboiler
De grootste materiaal verschillen tussen keukenboilers zitten in het materiaal waarvan het voorraadvat gemaakt is. Heel goedkope keukenboilers hebben een vat gemaakt van kunststof of geëmailleerd plaatstaal. De betere standaard keukenboilers hebben een koperen vat of een voorraadvat gemaakt van RVS (roestvast staal).
De verschillen in wattage voor een bepaald type keukenboiler zijn niet heel groot: voor standaard keukenboilers ligt de wattage tussen de 2000 en 2200 watt en voor hotfill boilers tussen de 400 en 600 watt.
Hotfill boilers zijn vanwege hun lage wattage niet geschikt om zonder hete vulling van bijvoorbeeld een cv-ketel gebruikt te worden. In deze boilers duurt het opwarmen van het water tot de gewenste temperatuur veel langer terwijl het stroomverbruik hetzelfde is. Op plaatsen waar niet veel stroom in één keer kan worden afgenomen, bijvoorbeeld een vakantiehuisje. Kan je er wel voor kiezen om een hotfill boiler te plaatsen, Het duurt dan alleen veel langer vordat deze volledig is opgewarmd.
Nadeel van de hoge wattage van een cold-fill keuken boiler is dat het apparaat niet tegelijkertijd op hetzelfde stopcontact met bijvoorbeeld een magnetron, vaatwasser of waterkoker gebruikt kan worden. Hiervoor hebben deze toestellen een aparte groep nodig, of je kunt een energieverdeler gebruiken.
Wat heb je nodig voor het plaatsen van een keukenboiler
Naast de keukenboiler zelf heb je bijna altijd een aansluitset nodig. Hierin zitten flexibele slangen, koppelingen voor de waterleiding, een inlaatcombinatie en materiaal om de inlaatcombinatie op de afvoer aan te sluiten. Bij een boiler die boven de kraan gemonteerd zit komt het vaak voor dat deze is aangesloten op een inlaatwandkraan, ook wel lagedrukkraan genoemd. In deze kraan zit de beveiliging die anders in de inlaatcombinatie zit.
Verder is er een geaard stopcontact nodig en moet de keukenboiler aangesloten zijn op een groep die minimaal het vermogen aankan die de boiler vraagt, bijvoorbeeld 2200 watt. Wanneer er maar 1 stopcontact is die bijvoorbeeld ook de oven of vaatwasser bedient, kan je ervoor kiezen om een energieverdeler te plaatsen. Je kan dan maar één toestel per keer gebruiken. Bekijk ook wat voor jou de beste plaats is om een keukenboiler te plaatsen en of daar voldoende ruimte is.
Garantie op een keukenboiler
De garantietermijn en het soort garantie kan per verkoper en fabrikant behoorlijk verschillen. Punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een keukenboiler zijn: De wettelijke garantie, de fabrieksgarantie en de onderdelen waarop je de garantie krijgt. Bij sommige fabrikanten krijg je bijvoorbeeld 2 jaar garantie op een aantal punten en na het versturen van een registratiekaart wordt de garantie verlengd tot 5 jaar. Wij vinden dat de garantie die gegeven wordt bovenop de wettelijke garantie termijn wel iets zegt over hoe een fabrikant hun eigen product waardeert.
Arjan123 zegt
Welke boiler je wel of niet kan vullen met verwarmt water ligt aan de fabrikant van het toestel. Dit is terug te vinden in de technische documentatie van de fabrikant. Sommige fabrikanten geven duidelijk aan dat dit met hun product NIET kan. Waarom dit niet kan weet alleen de fabrikant.
stropke zegt
Kan ik een gewone keukenboiler vullen met warm water, of een hotfill?
zo ja waarom?