De verbindingen testen op waterdichtheid
Dan kunnen we nu de waterleiding weer dicht zetten en de kraan demonteren. Deze handeling lijkt overbodig maar is het niet. We weten nu inmiddels zeker dat de aansluiting met de muur niet lekt. Hadden we de kraan gemonteerd met rozetten en al, dan hadden we nooit zeker geweten of de aansluiting waterdicht is. De eventuele waterlekkage had makkelijk ongemerkt tussen de tegel en de muur kunnen weglekken waardoor pas dagen, weken of maanden later duidelijk had geworden dat de aansluiting toch niet waterdicht is.
De ruimte tussen muur en schroefdraad kitten
Douchewater kan via de tegels achter de rozetten langs bij de muuraansluiting komen. Omdat bij de muuraansluiting nog wel eens ruimte kan zitten omdat er bijvoorbeeld geen voegsel zit, of doordat het voegsel niet waterdicht aansluit met het schroefdraad Kan er douchewater tussen de muur en de tegel lopen, of tussen de muur en de waterleiding die in de muur zit. Om dit te voorkomen is het goed om daar sanitairkit aan te brengen.
Rozetten monteren
Nu we weten dat alles waterdicht is en gekit gaan we de kraan en rozetten voor de laatste maal monteren. Schroef de rozetten over de S-koppelingen totdat ze aansluiten tegen de muur. Monteer de kraan met de afsluitringen en zet weer druk op de waterleiding. Soorten en maten rozetten verschillen per kraan.
De douchekraan definitief monteren
We hebben de waterdruk er weer opgezet en alles is goed gemonteerd en waterdicht. We gaan nu verder met het aansluiten van de doucheslang en handdouche. Ook gaan we nog een glijstangset monteren.
Video douchekraan monteren
Benodigd materiaal
- De douchekraan
- S-koppelingen
- Rozetten
- Verpakkingsmateriaal
- Sanitairkit
Benodigd geredschap
- Verstelbare moersleutel (Bahco)
- Steeksleutel voor de S-koppeling of een Bahco met een smalle bek
- (Hand)doeken voor in de douchebak
- (Thee)doek om de kraan mee vast te houden
- Duimstok, rolmaat of liniaal
- Kitspuit
- Leg een (hand)doek in de douchebak zodat deze beschermt is in het geval er iets valt
- Gebruik een (thee)doek om de kraan mee vast te pakken. Je handen kunnen wat vettig zijn hierdoor is het mogelijk dat dit het chrome oppervlak van de kraan aantast of in ieder geval vlekken veroorzaakt. Gebruik daarom een doek om de kraan schoon te houden.
- Gebruik geen gastape (teflon) maar hennep of afdichtingsdraad. Een S-koppeling verpakt met teflon draait makkelijker mee dan met hennep of afdichtingsdraad. Hierdoor kan het gebeuren dat wanneer je de kraan op de S-koppeling monteert, de S-koppeling een stukje meedraait waardoor de kraan scheef komt te hangen.
- Lees alle documentatie die door de kraan fabrikant meegeleverd is, met name wat betreft onderhoud en werking van de kraan.
- Gebruik alleen een Bahco om de wartels van de kraan aan te draaien en geen waterpomptang
- Plak een pleister op de wartels van de kraan om beschadiging te voorkomen of gebruik een doekje van dunne stof tussen de Bahco en de wartel.
In 2010 verbruikte een persoon in Nederland gemiddeld 48,6 liter water per dag onder de douche. (Bron.)
- Pagina
- 1
- 2
Arjan123 zegt
Beste NooT,
Omdat ik niet terplekke ben is het natuurlijk lastig aan te geven wat er aan de hand is! Een paar suggesties kan ik wel geven.
1. Zijn de vochtige plekken op dezelfde hoogt als de douchekraan? Zo ja dan lijkt het er toch op dat de aansluitingen van de S-koppelingen lekken, of dat de kit niet goed afdicht, zodat douchewater op de muur via de tegels naar binnen gaat.
In een zeer uitzonderlijk geval zou de aansluiting van de waterleiding op de muurbeugel niet goed kunnen zijn, vooral wanneer dit nog een gesoldeerde verbinding betreft, maar dit valt zonder hakken en breken niet te achterhalen.
2. Mochten de vochtplekken een stuk lager zitten dan de douchekraan dan is er nog de mogelijkheid dat het kitwerk van de douchebak niet goed is!
Een derde optie is, om goed te kijken hoe de rest van het voegwerk van de tegels eruitziet, en of het overige kitwerk in orde lijkt. Verder kunnen kleine (oude) gaatjes van de glijstang en dergelijke ook voor lekkage zorgen.
Mocht er nu echt veel vocht in de muur zitten dan is er nog een optie om te kijken of het de waterleiding is, door savonds een foto van de watermeter te nemen en om in de ochtend te kijken of de cijfers op de meter of de tandwieltjes zijn verschoven! Dan weet je in ieder geval dat het de waterleiding betreft. Dit heeft natuurlijk alleen zin als er tussentijds geen water wordt gebruikt en heeft ook alleen zin bij een redelijke lekkage!
NooT zegt
Duidelijke uitleg en stap voor stap uitgevoerd als omschreven.
Vanwege toenemende kalkafzetting onder aansluiting thermostaat, heb ik dit stappenplan uitgevoerd.
Getest op waterdichtheid voor montage rozetten – 24 uur.
Vervolgens opnieuw gemonteerd met rozetten (en afgekit).
Leek allemaal prima in orde.
Nu, 2-3 maanden verder.
De kalkafzetting is dusver uitgebleven, maar aan de andere zijde van de muur (in de hal), zijn nu duidelijke vochtplekken ontstaan en begint het stucwerk los te komen.
Het lijkt erop dat de situatie dus sterk verergerd is.
Nu wil de kraan wederom opnieuw monteren.
Hoe weet ik zeker dat er niet weer een lekkage ontstaat?
Of wijst de nu zichtbare lekkage op een onderliggend probleem?