Een douchegordijn voorkomt dat water tijdens het douchen buiten de douche of het bad valt. Hieronder beschrijven we de soorten en maten douchegordijnen en de manier waarop deze bevestigd worden.
Materiaal douchegordijn
Grofweg zijn er twee soorten materiaal waar douchegordijnen van gemaakt zijn, namelijk vinyl en textiel.
Vinyl douchegordijn
Wanneer er gesproken wordt over een vinyl douchegordijn, gaat het vaak om een douchegordijn gemaakt van pvc (polyvinylchloride). Een vinyl douchegordijn is in vergelijking met textiel een stuk stugger en blijft beter op zijn plek hangen. Dit heeft het voordeel dat het gordijn tijdens het douchen niet makkelijk “naar je toe waait” (zie kader hiernaast). Een nadeel van een vinyl douchegordijn is dat wanneer deze niet dagelijks helemaal gedroogd wordt, er naar verloop van tijd al snel kalk op blijft zitten wat vooral aan de onderkant van het douchegordijn een onfrisse aanblik geeft. Een vinyl douchegordijn kan vaak wel gewassen worden maar niet in de droger. De kalkaanslag gaat er tijdens het wassen meestal niet geheel van af.
Een ander soort vinyl is peva (ethyleenvinylacetaat). Dit materiaal is meer flexibel dan pvc, maar nog steeds minder soepel dan textiel. Douchegordijnen van peva kunnen op 30 graden in de wasmachine gewassen worden.
Textiel douchegordijn
Wanneer er gesproken wordt over een textiel douchegordijn, gaat het vaak om een douchegordijn gemaakt van polyester of een combinatie van polyester en katoen. Ook een textiel douchegordijn “waait” tijdens het douchen naar je toe, om dat te voorkomen hebben de betere textiele douchegordijnen een verzwaarde onderzoom waardoor zij makkelijker recht blijven hangen. Een textiel douchegordijn kan in de wasmachine en vaak ook in de droger.
* Tijdens het douchen ontstaat er warme lucht in de douchecel. Warme lucht stijgt naar boven en als aan de onderkant niet dezelfde hoeveelheid lucht aangezogen kan worden, wordt het douchegordijn naar binnen getrokken.
Maten douchegordijn
Douchegordijnen zijn onder andere te koop in de volgende afmetingen:
- 120 x 200 cm
- 180 x 200 cm
- 240 x 200 cm
- 240 x 180 cm
Met bovenstaande maten kan je elk bad of douche spatwaterdicht maken. Een douchegordijn moet altijd breder zijn dan het gedeelte wat het moet overspannen. Bijvoorbeeld moet je voor een nis van 90 cm een douchegordijn van 120 x 200 cm gebruiken, voor een bad van 190 cm lang 240 x 180 cm en voor een douche die alleen aan de achterkant een muur heeft tweemaal 180 x 200 cm.
Douchegordijn ophangen
Er zijn afhankelijk van de situatie in de badkamer een aantal manieren om een douchegordijn op te hangen.
Klemstang
Wanneer een bad of douche zich tussen twee muren bevindt, kan er een douchestang tussen de twee muren geklemd worden. Deze zogenoemde klemstangen zijn in verschillende lengtes verkrijgbaar, bijvoorbeeld van 70 cm tot 115 cm verstelbaar. Klemstangen zijn tot lengtes van meer dan 2 m te koop.
Een klemstang bestaat uit twee stangen die in elkaar geschoven worden en aan de uiteinden twee voetjes hebben die op de muur komen. In de klemstang zit een veer. Bij montage moet de klemstang een paar cm verder uitgetrokken worden dan de opening tussen de twee muren. Vervolgens wordt zij tegen de ene muur geplaatst en door de veer iets in te drukken en op de juiste plaats weer te laten ontspannen, wordt de stang tussen de twee muren geklemd.
De klemstangen zijn meestal gemaakt van ijzer of aluminium, maar ook kunststof is verkrijgbaar, met een stalen binnenveer. Er zijn diverse diameters klemstangen met bijbehorende ringen waarmee het douchegordijn aan de klemstang gemonteerd wordt.
Hoekstang
Moet de douche of het bad aan twee kanten worden afgeschermd dan kan er gebruik gemaakt worden van een zogenaamde hoekstang. Een hoekstang kan haaks zijn of kwartrond. Aan de uiteinden van de hoekstang zitten voetjes die op de muur worden geschroefd waardoor er een hoek ontstaat waar het douchegordijn met behulp van ringen aan gehangen wordt. Voor extra ondersteuning kan er ook een plafondsteun gemonteerd worden. In dat geval kan het douchegordijn niet meer over de gehele lengte van de stang openen. Men kan dan een tweedelig douchegordijn ophangen. Er zijn diverse diameters hoekstangen, met bijbehorende lussen. De stangen zijn meestal gemaakt van aluminium of kunstof.
Spankabel en paraplu
Nog twee manieren van ophangen zijn: een spankabel en een paraplu ophanging. Bij de spankabel montage wordt er een kabel gespannen van de ene naar de andere muur. De paraplu ophanging wordt op één punt vastgemaakt, en het douchegordijn wordt als een soort paraplu om het douche gedeelte geschoven.
Douchegordijnrails
Met douchegordijnrails bedoelen we een douchegordijn dat net als een normaal gordijn functioneert. In of aan de rails zijn wieltjes bevestigt waar het gordijn aangehangen wordt met behulp van lussen of drukknoopjes. Deze wieltjes zorgen ervoor dat het gordijn soepel open en dicht gaat en er geen wrijving is van lussen of ringen die over een stang schuiven. Het douchegordijn is iets makkelijker op te hangen en te verwijderen om bijvoorbeeld te wassen dan een douchegordijn met ringen of lussen.
Bevestiging
De bevestiging van het douchegordijn aan de stang of spankabel kan op de volgende manieren gebeuren: met losse ringen, die over de stang of kabel lopen en in ervoor bedoelde gaten in het gordijn hangen, de ringen kunnen ook in het gordijn geïntegreerd zijn, of het gordijn kan aan de bovenkant lussen van textiel hebben, die over de stang of kabel geschoven worden.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.