Rook en tweedehands-rook van cigaretten, pijpen enz.

Iedereen weet intussen, dat niet alleen zelf roken maar ook het inademen van tweedehands-rook slecht is voor de gezondheid van je longen. Dit geldt in bijzondere mate, als de ramen dicht zijn vanwege het koude weer en langzaam maar zeker een blauwe mist in huis ontstaat.
Maatregelen
De beste oplossing blijft een strict rookverbod binnenshuis. Als dat geen optie is, kan regelmatig luchten de schade helpen beperken.
Een andere mogelijkheid is eventueel een rookkamer aan te wijzen waar de roker zich terug mag trekken om van zijn tabak te kunnen genieten zonder de luchtkwaliteit in de rest van het huis te verlagen.
Deeltjes en allergene
Huisdieren
Onze huisdieren zijn misschien onze beste vrienden, maar feit is, dat de meeste ervan grote hoeveelheden haren en huidschilfers in onze huizen achterlaten. Dit is niet alleen een probleem voor mensen, die allergisch zijn. Haren en huidschilfers komen in onze longen terecht, waar zij irritaties veroorzaken en ook bij niet allergische mensen een hoestje kunnen veroorzaken.
Maatregelen
Het beste is, om je huisdieren regelmatig te borstelen (bij voorkeur buiten) en te baden (als zij dat toelaten). Stofzuig vaak en voorzie je stofzuiger met een HEPA filter, die ook de kleinste vuiltjes tegen houdt. Zonder een goede filter in je stofzuiger, blaas je alle kleine vuiltjes terug je huis in.
Stofmijt
Stofmijten, of beter de uitwerpselen van stofmijten, zijn vooral een probleem voor allergische mensen. Stofmijten gedijen het beste bij een luchtvochtigheid van 65 tot 75% en een temperatuur tussen de 21 en 27 graden Celsius.
Vaak wordt beweerd, dat kleedjes en vloerbedekking een perfecte leefomgeving voor stofmijten zijn. Maar onderzoek naar mijten-allergeen-vermijding suggereert, dat dit waarschijnlijk niet zo is. Blijkbaar werkt tapijt als verzamelbak, die de allergenen vast houdt, in tegenstelling tot gladde vloeren, waar trillingen en luchtbeweging de stofjes juist terug de lucht in katapulteren.
Daarentegen zijn het beddengoed en de matras wel een broedplek voor stofmijten. In bed wordt het warm en vochtig in loop van de nacht, een klimaat waar stofmijten van houden en waarin zij gedijen. Bovendien is er ook voldoende voedsel in vorm van huidschilfers.
Maatregelen
Ventileren en vaak schoonmaken met een stofzuiger met HEPA filter beperkt de hoeveelheid stofmijten.
Houd de luchtvochtigheid op een aangename 50% en als mogelijk de temperatuur onder de 21 graden. Als je een programmeerbaar thermostaat hebt, kan je de verwarming zo regelen, dat alleen verwarmd wordt, als iemand thuis is. Dat bespaart ook nog eens energie.
Verschoon regelmatig je beddengoed en was het bij 60 graden. Knuffels en andere dingen die je niet zo heet kan wassen kan je twee dagen in de vriezer leggen om de stofmijten te doden. Lucht je bed elke dag goed. Stofzuig regelmatig je matrassen.
Roet
Roet ontstaat bij onvolledige verbranding van fossile brandstoffen zoals hout in je open haard. Roetdeeltjes kunnen irritaties in de longen veroorzaken.
Maatregelen
Een goede verbranding in de open haard kan door het regelmatig laten schoonmaken van de schorsteen bereikt worden. Je kan ook overwegen je open haard door een dicht model te vervangen.
Asbest
In huizen van voor 1994 is de kans groot, dat asbesthoudende bouwmaterialen voor de constructie gebruikt werden. Voordat bekend werd, dat het gevaarlijk is, werd asbest in golfplaten, vinylvloerbedekking, in pijpen voor schoorstenen, vensterbanken, muurplaten achter cv-ketels en veel andere toepassingen gebruikt.
Asbest is alleen een gevaar voor je gezondheid, als vezels van het materiaal in de lucht en in je longen terecht komen. Asbestplaten in het plafond, die in goede toestand verkeren, dus geen gaten, scheuren of andere beschadigingen hebben, waardoor vezels los kunnen komen, vormen geen gevaar. Gevaarlijk wordt het, als asbest verwijderd wordt.
Maatregelen
Verantwoordelijk voor het verwijderen is de eigenaar van een woning. Dus als je huurt, praat met je verhuurder hierover.
Er zijn stricte regels voor het zelf verwijderen van asbest. Het materiaal mag hierbij niet beschadigd worden en de hoeveelheid, die je zelf mag verwijderen, is ook beperkt. Vraag in ieder geval de gemeente naar meer informatie over de regels, over voorzorgsmaatregelen en erover, waar je het materiaal kwijt kan. Vaak zal je een sloopmelding moeten doen en het asbest door een bedrijf moeten laten verwijderen.
Om te achterhalen, waar precies overal asbest zit en of het verwijderd moet worden, schakel je een gecertificeerd asbestinventarisatieburo in. Een lijst van bedrijven vind je op de website van Ascert.
De opdracht voor het verwijderen geef je aan een deskundig asbestverwijderaar. De kosten voor het verwijderen draag je zelf. Als je een uitkering krijgt kan je in sommige gemeentes financiele hulp krijgen.
Gassen
In je huis zijn waarschijnlijk meerdere bronnen voor toxische gassen te vinden: cv-ketel, gasfornuis, laser printer of een auto in een inhouse garage. Deze produceren gassen zoals kooldioxide, koolmonoxide, ozon en stikstofoxiden, welke allemaal giftig zijn.
Als de cv-ketel defect is, kunnen gevaarlijke hoeveelheden koolmonoxide en kooldioxide vrij komen. Ook bij het koken op een gasfornuis komt kooldioxide, koolmonoxide en sporen van andere toxische gassen vrij.
Een laser printer produceert ozon bij gebruik.
Als je in een huis woont met een inhouse garage, kunnen de uitlaatgassen van je auto in de woonruimtes terecht komen. Deze uitlaatgassen zijn in hoge mate giftig.
Maatregelen
Om de hoeveelheid giftige gassen in je huis te beperken, zorg ervoor, dat de cv-ketel elk jaar onderhoud van een vakman krijgt en hierbij ook de hoeveelheid koolmonoxide in de rookgassen gemeten wordt.
Gebruik de afzuigkap als je op je gasfornuis kookt, beter nog, open ook het raam en laat de vlam niet langer dan nodig branden. Trouwens, elk open vuur verbruikt zuurstof en produceert brandgassen, dus ook je open haard.
Een laser printer staat het beste in een aparte kamer, die goed belucht is. Dus niet in dezelfde werkkamer, waar je de hele dag zit, of in een andere ruimte, waar je vaak bent.
En als de uitlaatgassen van je auto de kans hebben om in je woonruimtes te komen, is het vanzelfsprekend om de motor zo kort mogelijk te laten draaien, deuren tussen garage en woonruimtes gesloten te houden en goed te luchten.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.