Regelmatig lees je in de krant over luchtvervuiling. Daarbij gaat het meestal over vervuiling van de buitenlucht veroorzaakt door auto’s, industrie, energiecentrales enzovoorts. Maar de luchtkwaliteit binnenshuis kan ook slecht zijn en het inademen ervan een negatieve invloed op de gezondheid hebben. Vooral in de wintermaanden wanneer we meer tijd binnen doorbrengen is een goed binnenklimaat belangrijk.
Het volgende artikel bespreekt de verschillende factoren die een negatieve invloed op de luchtkwaliteit binnenshuis hebben. Hierbij gaat het over luchtvochtigheid, gassen en deeltjes in de lucht, allergene en andere giftige stoffen.
Aan elk onderwerp is een hoofdstuk gewijd, waarin de details uitgelegd en maatregelen beschreven worden, om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren.
Luchtvochtigheid
De aanbevolen luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60%. Duidelijk hogere of lagere waarden kunnen ongemak en zelfs gezondheidsproblemen opleveren. De juiste luchtvochtigheid is bijzonder belangrijk in de slaapkamer en kamers, waar je veel verblijft.
Niet alleen de mens kan last krijgen van te droge of te vochtige lucht, ook je huisdieren en planten voelen de effecten. Als je muziekinstrumenten van hout of met dierenhuid hebt of houten meubels en vloeren verlengt de juiste luchtvochtigheid de levensduur van deze objecten.
Om te achterhalen of de luchtvochtigheid in je huis de goede waarde heeft, kan je deze met behulp van een hygrometer meten. Een simpel apparaatje is al voor een tientje verkrijgbaar.
Hieronder staat beschreven, hoe je te hoge of te lage luchtvochtigheid in je huis ook zonder hygrometer herkent, en wat je ertegen kan doen.
Te droge lucht
Heel lage luchtvochtigheid uit zich in droge huid, vliegend haar, droge ogen, droge neus en keel, soms zelfs lichte keelpijn en prikkelhoest. Droge lucht laat de slijmvliezen in je neus, mond en keel uitdrogen, waardoor deze minder weerstand tegen ziektekiemen hebben en de kans toeneemt, dat je ziek wordt.
Vooral in de wintermaanden, als het buiten kouder wordt en binnen de verwarming aangezet wordt, daalt binnen de luchtvochtigheid.
Maatregelen
Te lage luchtvochtigheid kan je verhelpen door luchtbevochtigers aan je radiatoren te hangen. Dit zijn simpele bakken, die met water gevuld worden en met haken opgehangen worden. Als deze altijd goed gevuld zijn, kunnen zij de luchtvochtigheid met circa 5 % verhogen.
Als dit niet genoeg is, kan je eventueel een luchtbevochtiger kopen. Goede modellen zijn vanaf 50 – 100 euro te verkrijgen. Het grote nadeel van deze apparaten is, dat ze na verloop van tijd vervuilen en dan niet alleen vocht maar mogelijk ook schimmel of bakterien in de lucht verspreiden en daarmee de luchtkwaliteit negatief beïnvloeden.
Te vochtige lucht
Een heel hoge luchtvochtigheid uit zich door schimmelontwikkeling in de hoeken van de kamer, muffe lucht en vaak beslagen ramen. Het inademen van schimmel kan allergieën en andere gezondheidsproblemen opleveren. Bij een hoge luchtvochtigheid in een warme omgeving gedijen stofmijten goed wiens uitwerpselen allergien kunnen veroorzaken.
Maatregelen
Te hoge luchtvochtigheid kan je tegen gaan door vaak en regelmatig te luchten (ook als het regent). Het is aan te raden om altijd ergens een rooster of klein raampje open te hebben staan.
Hang geen natte was in je woning of, als het niet anders kan, ventileer de kamer heel goed.
Doe de deksels bij het koken op de pan om de waterdamp erin te houden en gebruik de afzuigkap. Er zijn twee soorten afzuigkappen: de afgezogen lucht wordt naar buiten geleidt of de lucht wordt door een filter geleidt en terug in de kamer geblazen. Het is duidelijk dat de tweede soort niet veel tegen luchtvochtigheid kan doen. Dan is het nodig om het raam te openen voor goede ventilatie.
Als al deze maatregelen niet voldoende helpen, kan je overwegen om een luchtontvochtiger te kopen. Goede modellen zijn vanaf 150 – 200 euro te verkrijgen.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.