In de meterkast bevindt zich de van het energiebedrijf aangelegde aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Voordat de stroom in het huis verdeeld kan worden moet hij een elektriciteitsmeter en een aantal beveiligingen passeren. Daarom zijn in de meterkast de volgende onderdelen geïnstalleerd:
- Hoofdveiligheid
- Kilowattuurmeter of elektriciteitsmeter
- Hoofdschakelaar
- Aardlekschakelaars
- Groepen
- Aardeaansluiting.
Verder is er een hoofdstuk over de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar. Aan het einde van de pagina vind je een tekening van de componenten, die in een meterkast horen.
Disclaimer
Hoewel wij de grootst mogelijke zorgvuldigheid betrachten in de samenstelling en het onderhoud van de hier verstrekte informatie, kan KlusBeter.nl niet garanderen dat deze informatie compleet, actueel en/of accuraat is. KlusBeter.nl aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor directe of indirecte schade welke ontstaat door gebruikmaking van, het vertrouwen op of handelingen verricht naar aanleiding van de op deze website verstrekte informatie.
Elektriciteit is gevaarlijk. Als je dus niet precies weet wat je aan het doen bent, bel een installateur!
Inhoud van een meterkast
Hoofdveiligheid en kilowattuurmeter
De hoofdveiligheid en kilowattuurmeter bevinden zich in de aansluitkast. Allebei zijn eigendom van het energiebedrijf en de aansluitkast is verzegeld. Soms is alléén de hoofdveiligheid in een kastje ondergebracht, in dat geval hebben zowel dat kastje als ook de kilowattuurmeter hun eigen zegel.
Alleen ‘Erkende Installateurs’ mogen het zegel verbreken en moeten na hun werkzaamheden de kast opnieuw verzegelen. Elk monteur heeft een eigen identificatienummer, die in het zegel verwerkt is, zodat altijd achterhaald kan worden wie het laatst de aansluitkast geopend heeft.
Als het zegel per ongeluk verbroken wordt, is het aan te raden om zo snel mogelijk een installateur te bellen om de schade te laten herstellen. Een niet verzegelde aansluitkast laat het vermoeden toe, dat illegaal stroom afgetapt wordt.
Welke ampere-waarde de hoofdveiligheid heeft, is afhankelijk van het maximale vermogen dat de installatie gelijktijdig moet kunnen leveren. Bij een eenfase-installatie zijn dit 25 A x 230 V = 5750 W of 35 A x 230 V = 8050 W. Een driefasenet kan 400 V leveren, de respectieve vermogens zijn dus 10000 W en 14000 W.
Hoofdschakelaar
Vanuit het aansluitkastje lopen de voedingsleidingen naar een hoofdschakelaar. Met deze schakelaar kan in een handeling de stroomtoevoer naar het huis afgesloten worden. Sinds 1 september 2005 is de hoofdschakelaar verplicht voor alle nieuwe installaties en installaties die na deze datum aangepast worden. De hoofdschakelaar is geen zekering. De ampère-waarde die erop staat geeft aan voor hoeveel stroom de schakelaar geschikt is. In de situatie dat een 25 of 35 A hoofdveiligheid geïnstalleerd is, zal een hoofdschakelaar voor 40 A gekozen worden.
Aardlekschakelaars
Vanuit de hoofdschakelaar splitst de kabel en loopt naar minstens twee aardlekschakelaars. Behalve als er maar één groep is, dan voldoet één aardlekschakelaar.
Sinds 1 september 2005 is het verplicht om minstens twee van deze schakelaars in nieuwe en aangepaste installaties te gebruiken en ze moeten bij een lekstroom van maximaal 30 mA = 0.03 A uitschakelen.
- Pagina
- 1
- 2