Elektrabuis wordt gebruikt om VD-draad te verleggen. Zij zijn gemaakt van pvc en in de kleuren geel en grijs verkrijgbaar. De gele elektrabuis is bedoeld om in het huis te gebruiken, de grijze variant is slagvast en voor buiten geschikt. De beschrijving hieronder geldt voor zowel de gele als ook de grijze buis.
Verder zijn er ook nog flexibele elektrabuizen en buizen met een extra gladde binnenlaag te koop.
Toepassing
VD-draad wordt binnenshuis in gele elektrabuizen geïnstalleerd en buiten of waar een risico voor beschadiging bestaat, in grijze elektrabuizen.
Voor bochten en rechte verbindingen zijn aparte hulpstukken verkrijgbaar: de elektrobocht en de elektrosok. De buizen worden eenvoudig in een sok of bochtstuk geschoven.
In plaats van een bocht te gebruiken, kan de buis ook gebogen worden met een buigveer, welke het knikken van de buis tijdens het buigen voorkomt:
Bevestig een touw aan de veer en schuif haar in de buis tot op de plek waar deze gebogen moet worden. Als de elektrabuis heel koud is, bestaat het risico dat deze breekt, omdat te voorkomen kan je de buis een beetje opwarmen door met je handschoenen of een lap eroverheen te wrijven. Nu kan de buis gebogen worden.
Het is aan te raden om de verbindingen te lijmen omdat bij het trekken van de elektradraad door de buizen veel kracht op de verbindingen uitgeoefend wordt. Gebruik hiervoor pvc-lijm en laat hem goed drogen voor je de kabels erdoorheen trekt.
Als de elektrabuis in een muur weggewerkt wordt kan zij in principe met gips op haar plek gehouden worden, maar dat vereist dat de elektrabuis niet onder spanning staat, wat vaak niet het geval is. Over het algemeen is het beter om dan de buis met buisspijkerbeugels, buisklemmen of ijzeren zadels te bevestigen, net zo als in alle andere situaties. Bevestig de buis om de 40 cm (verticaal) of 50 cm (horizontaal).
Op maat maken
Je kan de elektrabuizen op de benodigde lengte inkorten door ze te zagen of door ze met een speciale kniptang voor elektrabuizen te knippen. Deze kniptang wordt ook wel buizenschaar genoemd. De meeste verkrijgbare scharen zijn voor alle twee maten van 16 of 19 mm diameter geschikt.
Met de kniptang worden de randen gladder en het inkorten gaat sneller. Als je veel elektrabuis op maat moet maken is de aanschaf van een buizenschaar te overwegen.
Trekveer
VD-draad is niet soepel en de draad door lange stukken buis trekken of duwen is niet gemakkelijk. Hiervoor is een trekveer handig. Gebruikelijke lengtes voor trekveren zijn 10, 15 of 20 m. Belangrijk is, om alle draden goed aan de lus van de trekveer vast te maken, zodat zij niet tijdens het trekken los gaan en in de buis blijven hangen.
Je kan silicone spray in de buis spuiten, waardoor de draden makkelijker door de buis glijden. Let er wel op dat je de spray niet inademt en hou vuur uit de buurt!
Maten
Elektrabuizen zijn met diameters van 16 mm (= 5/8″) en 19 mm (= 3/4″) te verkrijgen. In de gemiddelde bouwmarkt worden lengtes van 2 m en soms ook 4 m verkocht. De buizen hebben om de 10 cm een markering, wat het meten vergemakkelijkt.
Flexibele elektrabuis
Er zijn ook flexibele buizen verkrijgbaar maar deze zijn niet goed voor opbouw op de muur geschikt en zien er nog minder aantrekkelijk uit dan de rechte buizen. Bovendien kan het erdoorheen trekken van de VD-draad heel moeilijk zijn omdat draadeinden makkelijk in de vouwen van de flexibele buis blijven hangen.
Elektrabuis met gladde binnenlaag
Er bestaan ook elektrabuizen met een extra gladde binnenlaag, waardoor het erdoorheen trekken van VD-draad duidelijk minder moeite kost. Zover wij weten zijn deze buizen niet in de bouwmarkt verkrijgbaar, maar in de toekomst misschien wel. Het is in ieder geval de moeite waard om even te vragen.