Een brandmelder of beter meerdere brandmelders ter brandbeveiliging in je woning zijn geen overbodige luxe, ze kunnen je leven redden.
Stel je voor dat tijdens je slaap brand uitbreekt en je hier niets van merkt. Sommige van de gassen die bij brand vrijkomen zijn in hoge mate giftig. Hoe meer je van deze gassen inademt, hoe kleiner wordt de kans dat je ooit weer wakker wordt. Een brandmelder slaat alarm met een hard en doordringend piepgeluid en maakt je wakker voordat het te laat is.
In Nederland en Vlaanderen is het nog niet verplicht brandmelders in bestaande woningen te installeren, alleen voor nieuwbouw is dit wettelijk geregeld. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen in Nederland eist wel de plaatsing van brandmelders. Een rookmelder is vereist indien je meer dan 15 meter moet lopen tot aan de uitgang van de woning.
Er zijn verschillende soorten brandmelders:
- Optische rookmelder
- Brandgasmelder
- Hittemelder
- Ionisatie-rookmelder
- Drukknopmelder
De optische brandmelder wordt het meest verkocht mede omdat hij relatief goedkoop is en omdat hij voor bijna alle ruimtes geschikt is.
Welke brandmelder heb je nodig?
Niet alle typen brandmelders zijn voor alle kamers evengoed geschikt. En ook niet alle soorten brandmelders zijn nog verkrijgbaar: de ionisatie-rookmelder is intussen verboden. In een gemiddeld huishouden zijn voor slaap- en woonkamers optische rookmelders het meest geschikt. In de keuken is het beter om een brandgasmelder te gebruiken, omdat door kookdampen en -rook optische rookmelders snel vals alarm geven.
Waar plaats je brandmelders?
Het is zinvol om in elke kamer een brandmelder te plaatsen, maar vooral in ruimtes die je moet passeren om de uitgang van je woning te bereiken. Je wilt namelijk niet opgesloten worden door rook of vuur.
In de kamers plaats je de brandmelders zo hoog mogelijk (behalve de drukknopmelder). Omdat rook lichter is dan lucht, stijgt hij snel naar boven. Daarom groeit de concentratie van rook aan het plafond snel en zal de rookmelder eerder alarm slaan. De beste plek voor een rookmelder is dus aan het hoogste punt van het plafond. In ieder geval moet de melder hoger dan deur- en raamkozijnen geplaatst worden.
Bij brandgasmelders geldt dat zij tussen de een en twee meter van het verbrandingstoestel geplaatst moeten worden en bij montage aan het plafond 30 cm van de muur af, bij montage aan de muur 15 cm van het plafond. Ook de brandgasmelder moet boven deur- en raamkozijnen geplaatst worden.
Brandpreventie
Brandpreventie bestaat niet alleen uit het ophangen van brandmelders, maar ook uit voorbereid zijn. Als je woning in brand staat, ziet het er allemaal anders uit; het is mogelijk al heet en de lucht vol met rook.
Onderschat ook niet, dat een dergelijke situatie enorme stress en eventueel zelfs paniek veroorzaakt. Dan is het bijzonder belangrijk, dat je precies weet, wat je moet doen en waar je heen moet gaan.
Dus voor dat het gaat branden zou je hierover moeten nadenken.
Wat voor brandmelders zijn er?
- Pagina
- 1
- 2