Werking van een cv-ketel
Hier volgt een heel simpele uitleg van hoe een cv-ketel functioneert. Meer details kan je op de pagina’s van de onderdelen vinden.
Functies van de cv-ketel
De functie van een solo ketel is radiatorwater op te warmen. Een combi ketel doet daarnaast ook nog koud tapwater verwarmen.
Basisprincipe
De hitte van het brandende gas verwarmt het cv-water. De circulatiepomp pompt het warme water door de aanvoerleiding naar de radiatoren in het huis. De radiatoren geven de warmte van het cv-water aan de lucht af waardoor de warmte zich in het vertrek verspreidt. Via de retourleiding stroomt het afgekoelde cv-water terug naar de cv-ketel om opnieuw in de warmtewisselaar verwarmd te worden. De kamerthermostaat meet de temperatuur en stuurt het schakelen van de cv-ketel zodat de temperatuur constant op de ingestelde temperatuur blijft.
In een combi ketel met platenwisselaar sluit de driewegklep voor het verwarmen van tapwater de toevoer van cv-water naar de radiatoren af. Het cv-water circuleert nu alleen nog maar tussen de warmtewisselaar in de verbrandingskamer en de platenwisselaar welke de warmte aan het koude tapwater overdraagt. Het warme tapwater stroomt via de warmwaterleiding naar de kraan.
Tijdens het verwarmen van tapwater krijgen de radiatoren geen warm water.
Hoe werken de onderdelen samen?
Afhankelijk van of er verwarming of warm tapwater gevraagd wordt, schakelt de driewegklep in de juiste stand. De circulatiepomp start.
Voor het ontsteken van de gasbrander begint de ventilator met voorventileren om voldoende verse lucht in de verbrandingskamer te blazen. De rookgasafvoer gaat open. Vervolgens opent de gasregelblok de gasklep en de onstekingspen ontsteekt het gas. De hele tijd dat de gasklep open is, controleert de ionisatiebeveiliging of het gas brandt. De ventilator blijft ook de hele tijd draaien om de verbrandingsruimte met lucht te verzorgen en de rookgassen door de rookgasafvoer naar buiten te blazen.
Het brandende gas verwarmt het cv-water via de warmtewisselaar. In een HR ketel condenseert het water dat in de rookgassen zit. De warmte die hierbij vrij komt wordt voor het voorverwarmen van het radiatorwater gebruikt.
Afhankelijk van de stand van de driewegklep pompt de circulatiepomp warm water door de radiatoren of door de platenwisselaar om het koude tapwater te verwarmen.
Als er geen warm (cv-)water meer nodig is sluit de gasregelblok de gasklep. De ventilator gaat naventileren om alle rookgassen uit de ketel te verwijderen.
Belangrijkste randapparatuur van een cv-ketel
Het overstort- of veiligheidsventiel opent als de druk in de cv-installatie 3 bar overstijgt.
De gaskraan opent of onderbreekt de gastoevoer.
De inlaatcombinatie zit in de drinkwaterinstallatie en voorkomt dat het verwarmde water terugstroomt in de koud waterleiding. Daarnaast opent bij een druk van 8 bar een ventiel in de inlaatcombinatie om water te lossen en daardoor de druk lager te houden. Hoe warmer water wordt hoe meer het uitdijt waardoor de druk in de leiding stijgt.
De vul- en aftapkraan dient voor het bijvullen of aftappen van cv-water.
Het expansievat vangt het extra watervolume op dat ontstaat bij het verwarmen van water in de cv-installatie.
Voor het bijvullen van de cv-ketel monteert men vaak een wasmachinekraan in de koudwaterleiding. De kraan wordt via een slang met de vul- en aftapkraan verbonden.
De vuilafscheider filtert vuil uit het cv-water. Schoon cv-water laat de cv-ketel en de circulatiepomp minder snel slijten.
De luchtafscheider staat niet op de afbeelding, maar er zijn wel gecombineerde lucht/vuilafscheiders. Met een luchtafcheider haal je ook microbellen uit het water. Dit zorgt voor onder andere een beter warmteoverdrscht in de warmtewisselaar. Iets wat de automatische ontluchter in de cv ketel zelf, niet doet.
Een drukverschilregelaar koppelt de aanvoer en retour van het systeem met elkaar, zodat het systeem kan reageren op wisselende warmtevraag.
De serviceafsluiters sluiten de cv-ketel van de rest van de cv-installatie af. Dit is nodig bij onderhoud of reparaties waar de cv-leidingen afgekoppeld worden, bijvoorbeeld bij het vervangen van het expansievat of de pomp.
Als de cv-ketel op zolder staat zijn deze afsluiters vaak niet geïnstalleerd, omdat in dat geval alleen maar het water wat in de cv-ketel zit kan lekken tijdens de werkzaamheden. Als de cv-ketel in de kelder hangt zijn de serviceafsluiters wél nodig, het water van de hele cv-installatie wil immers naar beneden stromen.
- Pagina
- 1
- 2
nam zegt
Inderdaad een hele goede uitleg met heldere plaatjes van het systeem op deze website!
Ik heb een praktijk vraag:
Kan er een storing optreden bij het verwarmen van het tabwater als de watercirculatie in het verwarmingssysteem niet goed is vanwege het dichtdraaien van de radiatorkranen? Als ik de radiatorkranen opendraai dan is de watercirculatie in het verwarmingssysteem wel goed.
Dank je wel voor de moeite!
Een groet, Nam
Lisa zegt
Beste Nam,
Ten eerste dank u dat u onze uitleg waardeert. Daarvoor doen we het.
Het is inderdaad mogelijk dat het dichtdraaien van de radiatoren invloed heeft op het verwarmen van het tabwater, dat hangt van de constructie van de ketel af. Wat er precies aan de hand is kunnen we niet op afstand bepalen, dan zou het giswerk worden en daar is niemand van gediend.
Als u het zeker wilt weten zou u een kundig monteur moeten vragen die de zaak terplekke kan onderzoeken.
Met vriendelijke groet,
Lisa
tim zegt
Waarom zou er een expansievat nodig zijn om meer watervolume op te vangen als water een van de weinige stoffen is die uitzet juist als het kouder wordt?
Tabitha zegt
Beste Tim,
dat water uitzet als het kouder wordt is alleen waar voor water met temperaturen onder de 4 graden Celsius.
Bij 4 graden Celsius heeft water de hoogste dichtheid namelijk 1 gram per kubieke centimeter, dus 1 kg water is precies 1 liter.
Zowel kouder als ook warmer water hebben een lagere dichtheid en als gevolg een hoger volume (per massaeenheid). Bv. bij 10 graden is de dichtheid 0.99975, dus 1kg water is dan 1.00025 liter, bij 60 graden is de dichtheid nog maar 0.98338 g/ccm, dus 1 kg water is dan 1.01690 liter. Het verschil is 16.65 kubieke centimeter. Dat lijkt niet veel maar als je 300 l in je cv installatie van koudwaterkraan temperatuur naar 60 graden verwarmt moet je 5 liter extra water ergens kwijt. Daar heb je dan een expansievat voor.
De waterdichtheid-waardes heb ik hier vandaan:
https://www.usgs.gov/special-topic/water-science-school/science/water-density?qt-science_center_objects=0#qt-science_center_objects
Groeten,
Tabitha
meerb zegt
Bedankt voor deze geweldige uitleg!!
Ik heb een aantal vragen die ik hooelijk hier mag stellen. Ik ben van plan namelijk de cv ketel zelf aan te sluiten alle flexibele leidingen liggen al.
Ik zal al de leidingen nu moeten aansluiten op de connectoren en dan linken naar de cv ketel.
Vragen:
Moeten er aparte connectoren gebruikt worden voor alle radiatoren warm en koud en apart te connectoren voor drinkwater, vaatwasser, douche etc.
Worden de cv connectoren warm met koud met elkaar doorverbonden via de zijkant? En idem zo voor de drinkwater connectoren?
Hoe verbind ik de connectoren ( via de zijkant?)met de cv ketel en op welke leiding?
Ik heb een diameter 20 mm vanuit de meterkast gelegd waar moet die naartoe? Rechtstreeks op de cv ketel en zo ja op welke leiding? Of komt gaat die naar de connectoren voor warm en koud met een t-stuk verdeeld?
Bedankt voor de moeite dit houdt me nog tegen om de klus te durven klaren.
Tabitha zegt
Beste Meerb,
ons advies is om de ketel door een gecertificeerde cv-installateur te laten monteren.
De voornaamste reden is veiligheid:
Niet alleen de leidingen moeten goed aangesloten worden maar ook de rookgasafvoer correct geïnstalleerd worden zodat er geen koolmonoxide of andere rookgassen in de woning terecht komen. Rookgassen in lage concentraties leiden tot geleidelijke verslechtering van de gezondheid en in hogere concentraties tot de dood.
Omdat uit een onderzoek uit 2015 blijkt dat het koolmonoxideprobleem groter is dan tot dan toe bekend was, mogen vanaf 2020 alleen gecertificeerde installatiebedrijven gasgestookte cv-ketels ophangen. Hiermee hoopt men het aantal ongelukken terug te dringen.
De andere belangrijke reden is de fabrieksgarantie. Die hebt u alleen als een herkend installateur de ketel monteert.
Dat is niet het advies waar u op gehoopt had maar het is goed advies.
Met vriendelijke groet,
Klusbeter Tabitha