In de volgende tekst wordt uitgelegd wat een rioolsysteem is en wat voor soorten bestaan.
Wat is een rioolsysteem?
Een rioolsysteem is een stelsel van buizen in en om het huis die ervoor zorgt dat al het afvalwater uit de woning op een efficiente en hygienische manier wordt afgevoerd. Het toilet, de douche, het bad, de wasmachine, de wastafel, de vaatwasser enzovoorts hebben allemaal een aansluiting op het riool. Deze buizen lopen door het gehele huis en zijn meestal weggewerkt.
Uiteindelijk loopt al het afvalwater via één grote buis het huis uit naar het gemeenteriool wat in de straat ligt ingegraven. Daar wordt het afvalwater van alle huizen en bedrijven verzameld en naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie getransporteerd. In de zuiveringsinstallatie wordt door middel van diverse processen het afvalwater gezuiverd en het gereinigde water geloosd op het oppervlaktewater dat wil zeggen in een meer, de zee of in een rivier.
Soorten rioolsystemen
Als huiseigenaar heb je te maken met vier soorten systemen:
- Het binnenriool
- Het buitenriool
- Hemelwaterafvoer (HWA) of regenwaterafvoer (RWA)
- Het gemeenteriool
Het binnenriool
Onder binnenriool verstaan wij alle rioolbuizen die in huis zijn aangelegd om afvalwater af te voeren. Douche, wc, wasmachine, keuken, cv-ketel enzovoorts produceren allemaal afvalwater.
Het buitenriool
Met buitenriool worden alle rioolbuizen die buiten in de grond liggen bedoeld. Vaak is dit alleen een rioolbuis die vanuit het huis naar de erfgrens loopt en vervolgens is aangesloten op het gemeenteriool. Verder kan bijvoorbeeld een rioolleiding die vanuit de schuur of een afvoerput naar het hoofdriool van de woning leidt ook als buitenriool worden gezien. HWA ligt ook buiten in de grond ingegraven maar wordt als HWA systeem gezien en niet als buitenriool.
HWA
Hemelwaterafvoeren zijn speciaal bedoeld om al het regenwater en eventueel smeltwater op te vangen die op het dak van de woning terecht komt. Een hemelwaterafvoer zit vaak aan de buitenkant van de woning bevestigt in de vorm van een regenbuis, maar een hemelwaterafvoer kan ook via de binnenkant (inpandig) van de woning naar buiten lopen. HWA’s worden niet perse op het gemeentriool voor vuilwater aangesloten. Wanneer de gemeente een gescheiden rioolsysteem heeft wordt de hwa aangesloten op het hwasysteem van de gemeente. Wanneer er open water in de buurt is zoals bijvoorbeeld een sloot naast het huis kan de hwa daar lozen.
Het gemeenteriool
Met gemeenteriool bedoelen we het riool in de straat. Het gemeenteriool begint bij de erfscheiding van de woning. Alles aan de woningkant van de erfscheiding is de verantwoordelijkheid van de woningbezitter, alles aan de andere kant van de erfscheiding is de verantwoordelijkheid van de gemeente.
Het gescheiden en gemengd riool
Er zijn twee types afvalwater, het huishoudelijk afvalwater en het hemelwater. Het hemelwater is over het algemeen schoon water en hoeft niet in een zuiveringsinstallatie gereinigd te worden. Daarom wil men afvalwater en hemelwater gescheiden verwerken. In nieuwbouwprojecten worden van begin af aan gescheiden systemen voor afvalwater en hemelwater geïnstalleerd. In bestaande wijken worden afvalwater en hemelwater vaak nog door dezelfde buis afgeleid.
Gemengde systemen zijn minder gewenst omdat het relatief schone hemelwater ook in de zuiveringsinstallatie terecht komt terwijl een zuivering niet nodig is. Dit brengt extra kosten met zich mee. Verder moet de zuiveringsinstallatie volgens de pieken en dalen van de neerslag werken en een groot deel van de tijd is deze capaciteit ongebruikt. In tegenstelling hiertoe is de aanvoer van huishoudelijk afvalwater zo goed als constant.
Gemengd systeem
Bij het gemengde systeem worden hemelwaterafvoeren aangesloten op het vuilwater systeem en gaat al het hemel- en afvalwater door een buis naar het gemeente riool en verder naar de zuiveringsinstallatie.
Gescheiden systeem
Bij het gescheiden systeem worden afvalwater en hemelwater apart opgevangen en gescheiden van elkaar afgevoerd. Het afvalwater gaat naar het gemeenteriool en naar de waterzuiveringsinstallatie. Het hemelwater kan op verschillende manieren worden afgevoerd. Wanneer er een gescheiden systeem van de gemeente aanwezig is, wordt het hemelwater opgevangen door de gemeente en samen met het water uit de straatkolken naar bijvoorbeeld een naast gelegen sloot, vijver of rivier afgevoerd. Wanneer de woning grenst aan een sloot, vijver of rivier kan het hemelwater direct vanaf de woning daar naar toe geleid worden.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.