Een douchebak zorgt ervoor dat al het douchewater tijdens het douchen opgevangen en afgevoerd wordt. Hieronder vind je een overzicht van alle soorten en maten.
Materiaal
Douchebakken kunnen van onderstaande materialen gemaakt zijn:
- Geëmailleerd plaatstaal
- Acryl (kunststof)
- Kalksteen
Vroeger werden de bakken vooral gemaakt van geëmailleerd plaatstaal. Kalksteen wordt ook gebruikt en tegenwoordig worden veel douchebakken van Acryl gemaakt.
Douchebakvormen en -afmetingen
Tegenwoordig zijn er vele vormen en afmetingen te koop. Sinds de tijd dat je alleen maar kon kiezen tussen een vierkante douchebak van 80 x 80 cm of 90 x 90 cm, zijn er veel modellen bijgekomen. Vandaag de dag zijn er de volgende vormen verkrijgbaar:
- Vierkant
- Vijfhoekig
- Rechthoekig
- Kwartrond.
Er is zelfs een fabrikant die een ronde douchebak aanbiedt, maar de hierboven genoemde vormen zijn de meest gangbare. Alle maten van bovenstaande modellen liggen tussen de 80 en 100 cm. Kleinere of grotere modellen bestaan ook, maar de gemiddelde bouwmarkt heeft deze niet standaard in zijn assortiment.
De eerste plaatstalen douchebakken waren in vergelijking met de huidige bakken erg diep, tot wel 28 cm. Tegenwoordig hebben de meeste bakken een diepte tussen de 2.5 cm en 10 cm, waardoor de instaphoogte een stuk lager is. Een ondiepe douchebak heeft in vergelijking met een diepe een grotere afvoeropening om ervoor te zorgen dat het water snel genoeg afgevoerd wordt.
Inbouw- en opbouwdouchebak
Met een inbouwdouchebak wordt in dit geval bedoelt dat deze rondom moet worden afgewerkt met bijvoorbeeld tegels. Bij een opbouwmodel wordt een plint meegeleverd die na het plaatsen gemonteerd wordt. De plint kan na montage eventueel afgekit worden, maar in principe is het plint altijd los te nemen. Er zijn ook opbouwdouchebakken die één geheel vormen waardoor er geen plinten nodig zijn en die verder niet afgewerkt hoeven te worden.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.