Een 3 fase groepenkast is een veelvoorkomende groepenkast in zowel woningen als in kantoren, magazijnen en fabriekshallen. In dit artikel leggen wij onder andere uit wat een 3 fase groepenkast is, wat het verschil is tussen een 3 fase en 1 fase groepenkast en het gebruik van fornuis- en krachtgroepen.
Wellicht dat je vandaag de dag een 1 fase groepenkast hebt en deze wilt vervangen door een 3 fase groepenkast of dat je je huidige 3 fase groepenkast door een nieuwe wilt vervangen. Afb.1 laat een voorbeeld van een 3 fase groepenkast zien en Afb.2 van een 1 fase groepenkast.
Wat is een 3 fase groepenkast?
Ieder gebouw is voorzien van een groepenkast om elektrische installaties op aan te sluiten. Deze groepenkast kan 1 fase, maar ook 3 fase zijn.
Een 3 fase variant heb je nodig wanneer je op je elektriciteitsmeter 3x220V/230V of 380V/400V heeft staan. Deze ‘waarden’ geven aan dat de groepenkast een 3 fase variant dient te zijn. Een andere aanwijzing voor een 3 fase groepenkast zijn 4-polige hoofd- en aardlekschakelaars. Afb.3 laat een voorbeeld van een 3 fase aardlekschakelaar zien en Afb.4 van een 1 fase aardlekschakelaar.
Je kan tevens contact opnemen met je netbeheer om navraag te doen over het type aansluiting in het pand.
Een 3 fase aansluiting wordt ook wel aansluiting voor krachtstroom genoemd.
Wat is het verschil tussen een 3 fase en 1 fase groepenkast?
Zoals hiervoor beschreven, is een 3 fase groepenkast voorzien van een 4-polige hoofdschakelaar en 4-polige aardlekschakelaars. De vier aansluitingen zijn voor drie fasedraden en de nuldraad bedoeld.
Een 1 fase groepenkast daarentegen is voorzien van een 2-polige hoofdschakelaar en 2-polige aardlekschakelaars. Hier worden een fasedraad en de nuldraad aangesloten.
De 1 fase groepenkast is niet geschikt voor krachtstroom. De componenten, zoals bijvoorbeeld aardlekschakelaars en installatieautomaten hebben minder aansluitingen, zijn daardoor minder breed en nemen minder modules in beslag dan in een 3 fase groepenkast.
Fornuisgroep en krachtgroep
Een ander, nog niet genoemd, verschil tussen een 1 fase en 3 fase groepenkast is de toepassing van een krachtgroep. Een krachtgroep kan niet in een 1 fase kast geplaatst worden, maar wel in een 3 fase kast.
Een krachtgroep is vereist voor het aansluiten van apparaten die een vermogen hebben boven het maximale vermogen van een 1 fase aansluiting. Voorbeelden hiervoor zijn een bubbelbad of een kookplaat.
Op een 1 fase groepenkast kan je eveneens een kookplaat aansluiten, mits het maximale vermogen niet overschreden wordt. Je sluit dit bij een 1 fase aansluiting echter aan op een fornuisgroep, ook wel kookgroep genoemd. Een fornuisgroep bestaat uit twee gekoppelde installatieautomaten. Bij 3 fase groepenkasten kan je zowel een fornuisgroep als krachtgroep gebruiken.
De kracht- en fornuisgroep zijn beiden te gebruiken tot een verschillend maximaal vermogen. Een fornuisgroep gebruik je voor een kookplaat tot 7,3 kW en een krachtgroep voor zwaardere aansluitingen tot 11 kW. Ondanks dat een fornuisgroep uit twee installatieautomaten bestaat wordt deze als één groep aangesloten op een aardlekschakelaar.
Afb.5 laat een voorbeeld van een krachtgroep zien en Afb.6 van een fornuisgroep.