Bij het klussen kan veel stof ontstaan, bijvoorbeeld van het schuren van gipsplaten, mengen van cement of tegellijm. Luchtwegenbescherming is nodig omdat de luchtwegen gevoelig zijn voor stof in de lucht en ingeademd stof blijvende effecten op de gezondheid kan hebben, bijvoorbeeld ernstige kortademigheid.
Omdat de omvang van werkzaamheden in huis meestal beperkt is en je niet langdurig aan hoge hoeveelheden stof in de lucht blootgesteld bent voldoet ter luchtwegenbescherming meestal een wegwerpmasker.
Als je wel dagen achter elkaar cement gaat mixen of met gassen in aanraking komt, is het verstandig om een betere bescherming te kiezen: een halfgelaatsmasker.
Het soort bescherming dat een filter geeft wordt aangeduid met de letter P of A, waarbij P-filters tegen stof beschermen en A-filters tegen gassen en dampen. De letter wordt gevolgd door een cijfer. Hoe hoger het cijfer, hoe beter is de bescherming. De codes hebben de volgende betekenissen:
- P1-filter
Deze filters leveren een basisbescherming en zijn niet geschikt voor de bouw. - P2-filter
Deze filters houden circa 95% van het stof tegen. Het filter moet dan wel in een goed masker zitten. Een wegwerpmasker met P2-filter houdt meestal niet meer dan 80% van het stof tegen, de rest lekt langs de randen in je mond of neus. - P3-filter
Deze filters houden meer dan 99,8% van het stof tegen. P3-filters moeten altijd worden gebruikt in combinatie met een volgelaatsmasker.
- A1-filter
Deze filters houden gassen tijdelijk vast. - A2-filter
Deze filters kunnen tot 4 uur in concentraties van circa 10 ppm (parts per million = delen per miljoen) gebruikt worden. Daarna moet je rekening houden met doorslag. - A3-filter
Deze filters kunnen tot 4 uur in concentraties van circa 100 ppm (parts per million = delen per miljoen) gebruikt worden. Daarna moet je rekening houden met doorslag.
Kwaliteit
Let erop dat de luchtwegenbescherming een CE-markering heeft, want dan kan je ervan uitgaan dat zij aan alle toepasselijke Europese Normen voldoet.
Soorten Luchtwegenbescherming
Wegwerpmaskers
Wegwerpmaskers zijn geschikt voor het filteren van redelijk onschadelijke soorten stof in lage concentraties. Denk hierbij aan gips, cement of tegellijm. Het wegwerpmasker dekt mond en neus af. Er is een neusbeugeltje dat in vorm gebogen kan worden en het masker wordt op zijn plek gehouden door elastieken om het hoofd.
De meeste wegwerpmaskers zijn voor eenmalig gebruik bedoeld, je gooit ze daarna weg. Er zijn ook ‘semi-wegwerpmaskers’. Deze maskers bestaan uit een kunststof-frame waarin filters geplaatst kunnen worden. Na gebruik wordt alleen het filter weggegooid. Als het masker goed past en je hebt vaker een stofmasker nodig kan dit een goed alternatief zijn.
Vanwege het design sluiten wegwerpmaskers vaak niet goed aan het gezicht aan en laten tot 20% stof door naar je neus en mond. Een duidelijke indicatie voor een slechte pasvorm is een stofrandje op je gezicht langs het randje van het masker.
Koopadvies
Bij het kopen van een wegwerpmasker let erop dat het masker in vorm gebogen kan worden, zodat het goed op je gezicht aansluit en dat het deze vorm ook houdt. Goed is als de afdichting aan de rand van het masker van soepel kunststof gemaakt is. Verder is het handig als de elastieken traploos verstelbaar zijn. Als het masker een uitademventiel heeft wordt het ademen door het masker vergemakkelijkt.
Halfgelaatsmaskers
Een halfgelaatsmasker wordt herhaaldelijk gebruikt en de filter kan verwisseld worden. Er kunnen filters voor redelijk onschadelijke soorten stof en gas in lage concentraties ingezet worden. Denk hierbij aan gips, cement of tegellijm, bij gas bijvoorbeeld aan oplosmiddelen van verven, lakken, lijmen en pesticiden.
Voor elk gas is een aparte filter beschikbaar en de filters kunnen gecombineerd worden zodat bescherming voor meer dan een gas mogelijk is.
Doordat halfgelaatsmaskers hergebruikt worden, moeten zij na elk gebruik goed gereinigd worden. Anders kunnen door vervuiling de ventielen lekken en de bescherming verminderen. Ze sluiten beter aan op het gezicht dan wegwerpmaskers; bij een goede pasvorm kunnen zij meer dan 95% van het stof tegen houden.
Koopadvies
Let bij de koop erop dat de afdichtrand van het masker goed aansluit op je gezicht. Sommige merken maskers worden in verschillende maten aangeboden. Het is aan te raden om een masker te kiezen, waar het deel dat het gezicht aanraakt, van een kunststof of rubber gemaakt is dat geen huidirritatie veroorzaakt; siliconenrubber is bijvoorbeeld huidvriendelijk. Verder is het handig als de elastieken traploos verstelbaar zijn en dat het makkelijk is om door het masker te ademen.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.